Share to Facebook Share to Twitter Bookmark and Share
File #: 21-0345    Version: 1
Type: PC/DRC New Items Status: Agenda Ready
File created: 6/10/2021 In control: Design Review Committee
On agenda: 7/21/2021 Final action:
Title: Design Review No. 5022-21, Finney's Crafthouse & Kitchen, 204 W. Chapman Avenue
Attachments: 1. Staff Report, 2. Attachment 1 Vicinity Map, 3. Attachment 2 Letter of Explanation, 4. Attachment 3 Historic Photographs, 5. Attachment 4 Historic Resource Survey Form, 6. Attachment 5 Mills Act Contract for 204 W. Chapman Avenue, 7. Attachment 6 Design Review Memorandum, 8. Attachment 7 Project Plans, 9. Attachment 8 Color and Materials Board
Date Ver.Action ByActionResultAction DetailsMeeting DetailsVideo
No records to display.
TO: Chair and Members of the Design Review Committee

THRU: Anna Pehoushek, Assistant Community Development Director

FROM: Marissa Moshier, Historic Preservation Planner


1. SUBJECT
title
Design Review No. 5022-21, Finney's Crafthouse & Kitchen, 204 W. Chapman Avenue
end
2. SUMMARY
recommendation
Preliminary review by the Design Review Committee.
body
The applicant proposes to rehabilitate a historic commercial building for a new restaurant including an outdoor patio in the Old Towne Historic District.
end
3. BACKGROUND INFORMATION
Applicant: Brad Finefrock, Finney's Crafthouse & Kitchen
Owner: The Ricci Family Revocable Trust dated 2/11/06
Property Location: 204 W. Chapman Avenue
General Plan Designation: Old Towne Mixed Use 24
Zoning Classification: Old Towne Mixed Use 24 (Santa Fe Depot Specific Plan)
Existing Development: A 6,576 square foot one-story historic commercial building, constructed c. 1916
Associated Application: Minor Site Plan Review No. 1034-21. The property also has a Mills Act Contract approved in 2016.
Previous DRC Project Review: None
4. PROJECT DESCRIPTION
Major project components include:
* Converting the four existing fixed storefront windows on the Chapman Avenue elevation and one on the Olive Street elevation to operable inward-swing awning windows, while maintaining the original transoms above.
* Removing the non-original strorefront windows and infilled areas on Olive Street and replacing them with multi-fold four-lite windows.
* Removing the existing recessed entry and replacing it with an ADA-compliant entry with a new front door and sidelight.
* Removing one window on the rear elevation and replacing it with a metal garage door.
* Converting the 3,710 square foot open space at the rear of the property to outdoor dining, including construction of a trellis shade structure.
* Removing the texture coating on the stucco and replacing it with a compatible cement plaster finish.
* Installing new parapet bracing with t...

Click here for full text